Co musíte vědět o vlně?

 

Vlna je jeden z nejběžnějších a zároveň nejoblíbenějších přírodních materiálů. Chcete vědět proč? Tak čtěte dál …..

 

1. Je přírodní

Ovcím se stříhá vlna hned několikrát ročně. Ta je chrání před zmoknutím, přehřátím a v neposlední řadě i před otravným hmyzem. Počátky chovu ovcí sahají podle nálezů v dnešním Turecku a Iráku, až do období před 11 tisíci lety. Vlněné tkaniny začali zřejmě vyrábět Sumerové kolem roku 4000 př. n. l. Odsud se chov ovcí a zpracování vlny rozšířilo do Evropy.

 

2. Odolná proti pachům

Ve většině případů ji stačí přes noc vyvětrat na čerstvém vzduchu, což je rozdíl oproti umělým vláknům. Je také prodyšná, takže dodává pokrývkám hlavy delší životnost.

 

3. Odolná proti vodě

Vlákna vlny jsou dutá, jejich struktura se skládá z malých, překrývajících se částí, které absorbují až 30% vodní páry, aniž by navlhly. Na rozdíl od lidských vlasů, které vlhkost absorbují téměř okamžitě (ženy, které si žehlí vlnité nebo kudrnaté vlasy mi jistě dají za pravdu). Určitě ale nedoporučuji vlněné pokrývky hlavy nechat v dešti promočit. Lehký deštík nebo mžení jim neublíží. Důležité ale je, je pak nechat volně uschnout.

 

4. Hřejivá

Je přírodní izolátor, v zimě udrží hlavu v teple. Absorbuje vlhkost a odvádí ji od hlavy, čímž ji udržuje v suchu a teple.

 

5. Vhodná pro alergiky

Pokud jste alergičtí na roztoče, je vlna pro vás to pravé. Její vlákna jim totiž neumožňují průchod.

 

 

 

Druhy vlny

Není vlna jako vlna. Je-li na štítku uvedeno wool (vlna), pak jde pravděpodobně o vlnu recyklovanou. Zpracovávají se tak například odstřižky z výroby vlněné konfekce. Materiál se rozruší, znovu se upřede a vyrobí se látka. Vlákna jsou pak kratší a výsledek méně kvalitní (ale stále mnohem kvalitnější než z látka z umělých vláken). Pro vlnu platí stejně jako pro bavlnu, čím delší vlákna, tím lepší.

 

Výrobce, který použil čistou střižní vlnu, tuto skutečnosti uvede přímo na produktu. Hledejte pak označení „Pure new wool“ nebo certifikát „Woolmark“.

 

 

 

Nenechte se napálit

U každého výrobku, u kterého je uvedeno, že je vlněný si zkontrolujte i složení na štítku, či v popisu produktu. Nezřídka zjistíte, že vlny je tam méně než 60 %, a to opravdu nechcete.

 

 

Kupte si u mě svou další vlněnou pokrývku hlavy >>>

Doplňte si šatník (2)