4 tipy, jak využít barevný kruh

 

Máte oblíbenou barvu, ale kombinujete ji stále s těmi stejnými barvami? Chcete si pořídit nový kousek do šatníku, ale nejste si jistí, s jakou další barvou jej můžete zkombinovat? Nebo si jen chcete rozšířit obzory, jak ještě můžete nově poskládat outfit? Pak jste tu správně!

 

Nejdřív trocha teorie

Rozlišujeme tři typy barev:

  • Základní – červená, modrá a žlutá. A to proto, že z těchto tří lze namíchat všechny ostatní barvy
  • Sekundární – oranžová, zelená, fialová. Vznikají smícháním dvou základních barev.
  • Terciální – vznikají smícháním jedné základní a jedné sekundární barvy. Například tedy z oranžové a červené vznikne terciální červenooranžová.

 

Schéma č. 1: Komplementární kombinace

Známé také jako doplňkové nebo kontrastní. Jsou to barvy, které jsou v kruhu naproti sobě. Kombinace těchto barev vytváří živý a energický efekt, zejména pokud použijete jejich syté odstíny.

 

 

návrh-bez-názvu-(32)_optimized

 

 

Schéma č. 2: Trojice

Neboli kombinace tří barev, které jsou na barevném kruhu od sebe stejně vzdálené. Vytváří vysoce kontrastní efekt s tím, že ale zachovává harmoničnost outfitu. Budete v ní vypadat živě i přesto, když použijete světlejší odstíny barev.

 

návrh-bez-názvu-(33)_optimized

 

 

 

Schéma č. 3: Analogická kombinace

Kombinace 2 až 5 barev (ideálně 2 až 3), které spolu na barevném kruhu sousedí. Vytvoříte tak outfit, který bude vypadat pro oči příjemně a harmonicky.

návrh-bez-názvu-(34)_optimized

 

 

 

Schéma č. 4: Rozdělená komplementární kombinace

Toto schéma vychází ze schématu č. 1. V tomto případě musí být vždy jedna barva základní, tedy červená, modrá nebo žlutá a dvě doplňkové barvy.

 

V našem případě jsme tedy vyšli z komplementární dvojice fialové a zelenožluté. Místo druhé zmíněné barvy použijeme dvě, které s ní přímo sousedí, tedy žlutou (základní) a zelenou.

 

Vytvoříte tak kontrastní vzhled, který ale nebude tak intenzivní jako u klasické komplementární kombinace.

 

Rozdělená komplementární kombinace

 

 

 

 

Ted už víte, jak na kombinování barev a barev oblečení. Ať už zvolíte jakoukoli barevnou kombinaci, nezapomeňte, že móda má být hlavně zábava. Tak vnesme trochu barev do našich ulic….

 

Doplňte si tady svůj šatník >>>