Jak nosit bílou barvu

 

 

Bílá je barva nevinnosti, svobody, nových začátků a svobody. Pro většinu světa je to i barva spojená s čistotou, proto nosí nevěsty bílé svatební šaty a lékaři bílé pláště. Ale nebylo tomu tak vždy.

 

Trocha historie

Ve středověku představovala barvu smutku bílá. Naopak černá vyjadřovala zbožnost, přísnost a pokoru. První náznak obratu přišel v roce 1558, kdy skotská královna Marie Stuartovna oblékla bílé svatební šaty místo očekávaných černých. Opakovaně musela vysvětlovat, že se nejedná o barvu smutku, ale o znamení panenství.

 

O rok později na následky zranění zemřel francouzský král Jindřich II, tchán Marie. Jeho milenka Diana de Poitiers tehdy oblékala neobvyklý smuteční šat. Protože neměla nárok na bílou (její manžel ještě žil), nosila po zbytek let života oblečení kombinující bílou a černou. Kateřina Medicejská, francouzská královna a právoplatná manželka zemřelého krále, odmítla bílou nosit a následujících 30 let nosila výhradně černou.

 

 

Bílá v šatníku

Bílá patří mezi neutrální barvy, a tak ji lze kombinovat v podstatě se všemi ostatními barvami. Sluší všem bez rozdílu, jen pokud máte bledší tvář, noste ji dále od obličeje, případně například bílou košili doplňte výrazným šátkem a bílou čepici nebo baret výraznou broží.

 

Jemnost a čistota, to přesně bílá vyzařuje a ve vás podtrhne. Je vhodná na všechna roční období, ač je v zimě neprávem opomíjena. V bílém zimním kabátu nebo bundě budete mezi tou záplavou černých zářit. V létě zase sáhněte po lehkých šatech. Bílé plavky jsou dost zrádné, ty si oblečte až budete opálená, aby vynikla jejich barva.

 

 

Kombinace s bílou

Tím, že se jedná o neutrální barvu, můžete ji kombinovat s čímkoli. Rozjasní v podstatě jakýkoli outfit.

 

Tato barva v sobě, kromě náchylnosti k zamazání skrývá další zádrhel, a to je kombinování více odstínů bílé. Pakliže nebudou mít zvolené kousky stejný odstín, ten méně zářivý bude vypadat ušmudlaně a špinavě.

 

Bílá s tmavými barvami vytvoří zajímavý kontrast, který bude slušet zejména výraznějším typům. Se světlými barvami zase zvýrazní čistotu a jednoduchost.

 

Mezi barevné kombinace, které nikdy nevyjdou z módy patří:

  • Bílá a černá
  • Bílá, modrá, červená
  • Bílá, modrá
  • Bílá, červená

 

 

Chci si doplnit do šatníku bílou >>>