4 tipy, jak správně pečovat o vlněné pokrývky hlavy

 

Ať už uvažujete, že si tady pořídíte svou první vlněnou pokrývku hlavy nebo jich doma máte již pěknou sbírku, jedno vás spojuje. Potřebujete znát, jak o ně správně pečovat, protože pak vám zůstanou mnohem déle jako nové.

 

 

 

1. Doporučené symboly

Pokud je na klobouku nebo čepici štítek o údržbě, řiďte se doporučenými symboly. Pro vlnu obecně platí, že vyžaduje jemné zacházení, aby se nesrážela nebo neplstnatěla. Jakmile dojde jednou ke znehodnocení materiálu, ztrácí své vlastnosti jako třeba hřejivost.

 

2. Sucho

Vlněné pokrývky hlavy se snažte uchovávat v suchu. V případě navlhnutí je pomalu nechte schnout. Můžete je vycpat novinami nebo hedvábným papírem, aby nedošlo při usychání k vytvoření nehezkých skladů.

 

3. Pravidelná údržba

Nejméně jednou za tři měsíce věnujte pokrývce pravidelnou péči. Použijte kartáč na čištění klobouků, kterým odstraníte prach a jemné nečistoty. Můžete i ponechat vyčištění klobouku či čepice na profesionální čistírně. Co však můžete udělat sami, je vyjmout potní pásek, vyčistit jej navlhčenou houbičkou a nechat uschnout při pokojové teplotě. Klobouky pokládejte krempou nahoru, aby nedošlo ke změně jejího tvaru.

Co se týká údržby vlněných čepic, doporučuji pouze chemické čistění.

Pokud se na pokrývce hlavy udělá nevhodným skladováním zmuchlaná rýha, napařte sklad párou z napařovací žehličky, vycpěte, vyrovnejte a nechte uschnout. V žádném případě nežehlete!

 

 

 4. Skladování

Žádné pokrývky hlavy nevystavujte velkému horku (např. za čelním oknem auta), protože může dojít k nenávratnému vyšisování barev. Z tohoto důvodu doporučujeme využít pro dlouhodobé skladování tmavé a suché místo (krabice, skříň).

 

Před samotným uskladněním umístěte k pokrývce odpuzovač molů, případně přírodní variantu, kterou je levandule, skořice nebo rozmarýn. Zabráníte tak nepříjemnému překvapení kdy na začátku sezony zjistíte, že si na vaší oblíbené čepici někdo pochutnal.

 

 

Chci si vybrat >>>

 

 

 

Zpět do obchodu