Jak vyčistit slaměný klobouk?

Ačkoli většinu svého oblečení můžete jednoduše vyprat, u slaměných klobouků to tak snadné není. Takže jak správně vyčistit váš klobouk a vrátit mu jeho svěžest?

 

Různé druhy slámy

Než si vyhrnete rukávy a pustíte se do čištění, zadržte a nejprve si ujasněte, s jakým typem máte co do činění. Protože ne všechny jsou vyrobeny stejně. Je tu sláma z panamy, raffie, mořské trávy…… Každý má jinou odolnost vůči vodě, proto nejprve mrkněte na štítek klobouku, abyste se ujistili, zda jej lze čistit vodou.

 

U všech druhů znečištění platí, že čím dříve se do čištění pustíte, tím lépe půjde skvrna odstranit.  

 

 

Stupeň znečištění: nízký

- Vezměte suchý čistý hadřík ideálně světlé barvy, aby nedošlo k obarvení slámy. Pokud máte tmavý klobouk, můžete použít tmavší hadřík. a setřete veškeré povrchové nečistoty.

- Nestačilo to? Navlhčete měkký hadřík malým množstvím vody se saponátem a vyzkoušejte na malou oblast klobouku, abyste se ujistili, že můžete bez obav pokračovat a nedošlo k poškození barvy. Hadřík by měl být vlhký, nikoli mokrý. Opatrně otírejte krouživými pohyby, tak abyste neporušili vzor vazbu klobouku.

- Klobouk nechte volně uschnout mimo přímé sluneční záření.

 

Stupeň znečištění: střední

- Je skvrna čerstvá? Pak na ni nasypte malé množství dětského pudru, kukuřičného nebo bramborového škrobu. Počkejte cca dvě hodiny, aby prášek nasákl skvrnu. Otřete, a zjistěte, zda to pomohlo.

- Mezi střední znečištění se počítá i pot na potním pásku. Vezměte kartáč s měkkými štětinami (postačí i zubní kartáček s nejměkčími vlákny) a směs peroxidu a teplé vody 1:1. Namočte kartáček do čistícího roztoku a jemně zapracujte. Otřete bílým hadříkem nebo ručníkem navlhčeným v čisté vodě. Nechte volně uschnout mimo přímé sluneční záření.

 

Stupeň znečištění: vysoký

- Pokud je to možné, odstraňte z klobouku všechny stuhy a ozdoby. V opačném případě dejte pozor, abyste je nepoškodili.

- Použijte čistý bílý hadřík navlhčený vodou s mýdlem, abyste setřeli veškeré povrchové nečistoty. Pak v misce smíchejte peroxid s teplou vodou v poměru 1:1 a namočte v něm hadřík. Nejprve vyzkoušejte na méně viditelném místě, zda je možné tuto směs na klobouk použít. Pokud ano, pak krouživými pohyby vyčistěte celý klobouk až je bez skvrn.

- Pokud je slaměný klobouk stále špinavý a na štítku je uvedeno, že je voděodolný, pak jej můžete ponořit do mísy s teplou vodou a saponátem. Pomocí měkkého kartáče jemně krouživými pohyby vydrhněte zbytek skvrn. Nakonec jej opláchněte pod tekoucí teplou vodou a jemně osušte čistým bílý ručníkem pro odstranění přebytečné vody. Klobouk nechte volně uschnout mimo sluneční záření.