Jak si vybrat pokrývku hlavy, která spolehlivě zahřeje

 

Už dlouho uvažujete, že si pořídíte baret, klobouk nebo čepici? Ale nevíte, jak vybrat? Nebo jich máte doma několik, ale ne všechny jsou při nošení komfortní?

 

Vím proč! Tajemství se skrývá v použitém materiálu, protože nejen u potravin je složení důležité.

 

Etiketa

Malá cedulka, ale přesto tak důležitá. Najdete na ní, jak se o konkrétní oblečení starat, ale hlavně, z čeho je vyrobeno. A to je i u pokrývek hlavy důležité, protože zejména v nepříznivém počasí očekáváte, že vás zahřeje, ale rozhodně nechcete mít pocit, že máte na hlavě zapařený hrnec.

 

Příroda vpřed

Doposud nepřekonaným a nejuniverzálnějším přírodním materiálem, který vás spolehlivě zahřeje je vlna. Proč? Protože je:

  • Hřejivá, je přírodní izolátor, který v zimě udržuje tělo v teple.
  • Pružná, dokáže se natáhnout až o 30%.
  • Měkká a nemačká se, takže se při jejím nošení budete cítit komfortně.
  • Odolná proti pachům, ve většině případů ji stačí přes noc vyvětrat na čerstvém vzduchu.
  • Trvanlivá, při správné péči vydrží roky. Na mém blogu najdete článek s tipy, jak se starat o vlněné pokrývky hlavy.

 

Dalším přírodním nezastupitelným materiálem je bavlna, která je prodyšná a příjemná při nošení. Vyrábí se z ní mnoho druhů oblečení. Mezi její výhody patří:

  • Prodyšnost, Vaše pokožka bude dýchat.
  • Příjemnost, což každý z Vás zná, že třeba bavlněné tričko na holé kůži nezpůsobuje žádný nepříjemný pocit.
  • Pevnost, při dodržení správné péče, vám bude dělat radost několik sezon.
 

 

Syntetika

Velmi často je vlna u pokrývek hlavy nahrazována akrylem, který je levnější. Jeho výhodou je tedy nižší cena. Rychle schne a nestane se, že by Vám jej snědl mol. Zásadní nevýhodou je oproti vlně velmi malá hřejivost, což u zimní čepice nepotřebujete. Snadno žmolkuje a po pár vypráních ztrácí tvar, vytahá se.

 

Další materiály, používané pro výrobu pokrývek hlavy jsou syntetické. Jsou nenahraditelné pro sportovní oblečení nebo spodní prádlo, a to díky tomu, že dodávají elastičnost, ale jejich podíl zejména u pokrývek hlavy, které Vás mají zahřát by měl být nižší. Jejich přidáním se výhody vlny nebo bavlny podpoří.

 

Na etiketě můžete najít polyamid, který rychle schne a absorbuje minimum vlhkosti. Je příjemný na omak a hladký. Jedná se o velmi odolný druh látky, lze jej jen velmi těžko roztrhnout. Nevýhodou je, že může při praní pouštět barvu. Tím, že se jedná o syntetický materiál, nemusí být na holé kůži každému příjemný.

 

Dalším často využívaným je polyester, který najdete téměř v každém tričku nebo vlněném svetru. Jeho výhodou je nemačkavost a rychlé schnutí. Nevýhodou je neprodyšnost, proto by jeho zastoupení ve složení nemělo být vysoké. 

 

Teď už víte, jak na to. Vyberte si tady tu svou >>>