Barevné kombinace, kterým se raději vyhněte obloukem

 

Kdo by občas nestál doma před skříní nebo zrcadlem a váhal, zda zvolená barevná kombinace k sobě pasuje jako gin s tonikem, nebo to bude spíš nepříjemně jiskřit jako mezi dvojkou z Jen počkej, zajíci.

 

A víte proč? Protože kombinování barev není vůbec jednoduché. A to i díky módním návrhářům, kteří každou sezonu představují nové módní trendy, a to včetně méně či více divokých barevných kombinací.

 

Nezapomínejte na odstíny

Je těžké stanovit nějaká pevná pravidla, jaké barvy by se spolu nosit neměly, protože do hry vstupují ještě odstíny jednotlivých barev.

 

Zní vám to složitě? Tak tady je jeden příklad. Asi málokdo by si na sebe oblékl růžové šaty s oranžovým sakem. Ale co lososově růžové šaty a k tomu korálové sako? To už ní lépe, že? A to jen díky jiným odstínům totožných barev.

 

Pozor na podtóny

Ty jsou jedním ze základních kamenů, aby výsledný outfit vypadal harmonicky. Stačí jen, správně vybrat stejný podtón a intenzitu barev.

Například červená barva může mít různé podtóny, včetně hnědé, oranžové, modré a fialové. Takže k červené sukni s fialovým podtónem si nevezmete hnědou halenku, protože na první pohled v zrcadle uvidíte, že se to tluče. Naopak pokud bude mít sukně oranžový podtón, tak k ní to bude v pořádku, protože oranžová i hnědá jsou teplé barvy, narozdíl od fialové, která je studená.

 

Tady na fotce má tmavě modrá i růžová studený podtón, a proto k sobě ladí.

 

damsky-baret-grace-rabionek_

 

Ošemetné monochromatické outfity

V poslední době se na výsluní dostávají monochromatické outfity, a to zejména v béžové barvě. Ne vždy se ale výsledný outfit vydaří, důvod je jednoduchý. Chybí stejné podtóny.

Příkladem budiž znovu červená, která může mít oranžový podtón, ale také sytě růžový podtón, a hned tu máme nesoulad. Oranžová je teplá barva, růžová zase studená. Nebo třeba zelená, některé odstíny jsou se žlutou některé zahrnují modrou. A opět tu máme barevný konflikt i přesto, že jsou oba podtóny studené.

 

Proto radím, nenosit více jak dva kusy oblečení od jedné barvy a to i u bílé. Výjimku tvoří jen černá, byť i ta má své podtóny (ty už ale vidí pouze cvičené oko).

 

 Tady na fotce vidíte dva kousky v růžové a to je naprosto dostatečné.

damsky-baret-cleo-rabionek_

Berte v potaz i intenzitu

Zářivě žlutá halenka se sytě modrými kalhotami, k sobě ladí, ale málokdo tento výrazný outfit s intenzitou dvou studených barev dokáže unést. Řešením je nechat pouze jednu sytou barvu a u druhé sáhnout po světlejším odstínu, tím dosáhnete harmoničtějšího vzhledu outfitu.

 

Na tyto barevné kombinace pozor

Zde je seznam barev, které jsou obecně uznávány jako barvy, které byste spolu neměli nosit:

  • hnědá s černou,
  • hnědá s šedou,
  • tmavě modrá s černou,
  • zelená s oranžovou,
  • zelená s červenou,
  • fialová se žlutou,
  • červená s oranžovou,
  • červená s růžovou,
  • červená s fialovou.

 

Nezapomínejte ale, že móda je hra a má být hlavně zábavná, a když se cítíte dobře ve fialové se žlutou, tak ji noste s radostí a hrdostí a teď už jen zbývá si u mě doplnit svůj šatník >>>