4 tipy, jak si zbytečně nezkazit léto

 

 

A je to tady…… Léto! Sluníčko! Bazén! Moře! A riziko úpalu a úžehu.

 

V čem se liší? 

Úpal je kolaps z horka, který se stane při pobytu v horkém, nevětraném prostředí s nedostatečným dodržováním pitného režimu. Není tedy z přímého slunce. Projevuje se závratěmi, bolestí hlavy, pocením, nevolností s tím, že tělesná teplota nemusí být vždycky zvýšená.

 

Úžeh je tělesné přehřátí, které vznikne dlouhým pobytem na přímém slunci. Nejčastěji k němu bývají náchylní světlovlasí lidé s malým množstvím pigmentu. Projevuje se zčervenáním pokožky, vyrážkou a nezřídka i popáleninami II. stupně. Další příznaky jsou podobné jako při úpalu. Objevit se mohou až s odstupem několika hodin.

 

Jak se jim ubránit? Prevence nad zlato.

1. VHODNÉ OBLEČENÍ

Vybírejte zejména vzdušné letní materiály, neoblékejte se více než je nutné. Přednost dávejte přírodním materiálům jako je bavlna nebo len. Oproti syntetickým materiálům. Nezapomínejte ani na vhodnou pokrývku hlavy, nejčastěji ve formě klobouků či slamáků, které jsou samozřejmou prevencí.

 

 

2. DODRŽUJTE PITNÝ REŽIM

Dospělý člověk by měl vypít denně okolo 2 litrů vody. V horkých dnech tato potřeba přímo úměrně narůstá. Ideální je čistá voda, případně neslazené minerálky nebo iontové nápoje.

 

3. Denní režim

V závislosti na své kondici a zdraví, zvažte všechny volnočasové aktivity. Určitě není vhodné jít při tropických teplotách pro netrénovaného jedince jít běhat.

 

4. Ochrana před UV zářením

Nezapomeňte chránit svou pokožku před slunečními paprsky vhodným krémem s UV faktorem vhodným pro Váš fototyp. Stejně tak je důležité chránit oči slunečními brýlemi.

 

 

Chci si vybrat >>>

 

 

Co dělat, když už je pozdě?

  • Doplnit tekutiny, ideální jsou iontové nápoje nebo minerální vody.
  • Snížit tělesnou teplotu, vhodné jsou studené zábaly, vlažná sprcha nebo mokrý ručník na čelo.
  • Přesunout se do chladnější místnosti bez přímého slunečního svitu.
  • V případě úžehu se ještě postarat o spálenou kůži s pomocí krému obsahujícího panthenol.

 


Prevence nad zlato!

Raději na ty klobouky kouknu >>>